Kruhy pod očima nejsou hezké. To víme všichni. Nejčastěji se objeví, pokud jsme unaveni. Únava a nevyspání však nejsou jedinou příčinou kruhů pod očima. Co vše je způsobuje a jak kruhy pod očima odstranit?

Kruhy pod očima: Příčiny

Kruhy pod očima zná asi každý z nás, kdo občas flámoval a málo se vyspal. Nedostatek spánku a únava se promítá do očí, pod nimiž se tvoří tmavé kruhy. Příčinou kruhů pod očima je ovšem i namáhání očí (například když dlouho sedíme u počítače nebo u televize).

Kromě únavy je příčinou vzniku kruhů pod očima také nevhodný jídelníček – především nadměrná konzumace přesolených jídel, alkoholu nebo kávy. Tyto potraviny totiž v těle zadržují vodu, která se kumuluje i kolem očí a způsobuje tmavé kruhy pod očima. Očím nesvědčí ani kouření.

Kruhy pod očima mohou ale upozorňovat i na vážná onemocnění – například na nemocné ledviny, srdce nebo na chudokrevnost.

Kruhy pod očima: Odstranění

Jak kruhy pod očima odstranit? Pokud je jejich příčinou nevhodné složení stravy, tak bychom se měli zaměřit na změnu jídelníčku a zdravý životní styl. Omezte konzumaci nezdravých (tučný, přeslazených, přesolených) pokrmů, přestaňte kouřit a dopřejte si více spánku. Pokud jste dlouhodobě kouřili, obrňte se trpělivostí, tmavých kruhů pod očima se budete zbavovat dlouho.

Zvýšit byste měli konzumaci vitamínu A. Najdete ho v játrech, mrkvi, špenátu, rajčatech a v další zelenině i ovoci.

Rychlé odstranění kruhů pod očima

Změna jídelníčku a životního stylu nebude fungovat za pár dnů. Abyste se kruhů pod očima zbavili, potřebujete čas. Pokud vás ale čeká důležitá akce nebo jednání a potřebujete vypadat svěže, vyzkoušejte triky, které kruhy pod očima odstraní.

Spolehlivě fungují studené obklady. Sáčky od čaje dejte na nějaký čas do ledničky a přikládejte je na oči. Stejnou službu vám poskytne také salátová okurka.

Kruhy pod očima můžete také zamaskovat nejrůznějšími pleťovými korektory nebo krycími krémy, které ocení především ženy.