Dívají se na nás z časopisů, reklam nebo seriálů – sebevědomí lidé se zářivě bílým úsměvem. Také si říkáte, jak to jen dělají? Nemusíte hned podstupovat drahé zákroky bělení zubů. Zkuste si zuby vybělit doma!

Bělení zubů doma: Riziko?

Domácí bělení zubů je dnes už hračka. Na trhu je spoustu přípravků, které slibují bělostný chrup. Dejte si však pozor, co si na zuby vlastně dáváte a velkou pozornost věnujte příbalovým letákům. Většina gelů na bělení zubů totiž obsahuje látky, které naruší zubní sklovinu. Zub pak není dostatečně chráněn a je náchylnější k obarvení – takže pozor na oblíbenou kávu nebo červené víno. Jiným nebezpečím jsou pak zubní kazy nebo zubní kámen. Pokud je máte (možná o nich ani nevíte) a budete si bělit zuby doma, může vás to pěkně zabolet.

Příprava na bělení zubů doma

Ne nadarmo se proto před bělením zubů doporučuje navštívit zubního lékaře a nechat si zuby vyšetřit, popř. odstranit zubní kámen.

Předtím, než se do bělení zubů doma pustíte, věnujte nějaký čas přípravě. Myslete především na to, že bělení zubů není nic přirozeného, a proto dbejte o jejich pravidelnou péči. Základem je správné čištění zubů, nejméně třikrát denně (ideální po každém jídle). Zuby si čistěte pečlivě a dostatečně dlouho. Kartáček vyměňte jednou za čtvrt roku.

Bělení zubů doma: Možnosti

Možností, jak si doma vybělit zuby je v současné době nepřeberné množství. Všeobecně známé jsou bělící pasty, které koupíte v každé drogerii. Podle odborníků se ale spíše hodí pro udržení bílých zubů a jejich efekt není valný.

Další možností jsou bělící gely. Dejte si ale na ně pozor, protože zvyšují citlivost zubů a jejich aplikace může pěkně bolet, pokud máte například kaz nebo zubní kámen. Zuby lze doma vybělit také například pomocí speciálních pásků – ty ale nepoužívejte, pokud máte odhalené zubní krčky. Pro bělení zubů doma se pak hodí i tzv. bělící pera. Postup je takový, že z pera na zub vytlačujete bělící gel. Výhodou je, že si takto můžete vybělit pouze jeden zub.

Přírodní bělení zubů

Bělení zubů pomocí chemických přípravků může docela bolet. Vyplatí se proto poohlédnout se i po nějakých přírodních metodách. Důležitá je samozřejmě i prevence a pravidelná péče o zuby.

Bílé zuby získáte tím, že si budete do zubní pasty přidávat kapku hřebíčkového oleje, a to minimálně jednou týdně.

Vyhýbejte se potravinám, které zbarvují zuby (káva, čaj, víno) a přestaňte kouřit!

Zuby si doma můžete vybělit i směsí ze lžičky citrónové šťávy a kuchyňské soli. Kašičku naneste na žluté zuby a vyčistěte je. Opakujte alespoň jednou týdně, dokud žlutá místa nezmizí.

Další možností je jedlá soda. :)